Abia acum

Autor : Gabriela Nenciu Draghici
Gabriela Nenciu Draghici
1.945 Vizualizari
Tunetele nervoase şi zguduitoare, norii negrii ce a făcut ziua întunecată ca şi noaptea şi ploaia ce cade cu stropi mari şi repezi, aducând în zbor câte o frunză mai firavă, pe alocuri ruginie, prevesteşte venirea Toamnei, chiar din prima zi a lui Septembrie. Puterile toamnei miraculoase mă înfundă în melancolii de toamnă, reuşind să mă întoarcă în gândurile mele, cu mulţi ani în urmă. Profunda nostalgie, îmi aduce în prezent copilăria şi casa părintească ce era îmbrăcată în ceramică de culoare galben, verde, albastru. Şi ca un film ce derulează în faţa mea, văd acea curtea imensă ce era în dezordine provocată de bogăţia roadelor toamnei. Strânsul recoltei nu mi-a plăcut în copilărie niciodată, luând-o o simplă dezordine şi nimic mai mult. Eram prea mică să-mi dau seama că trebuia să mulţumesc lui Dumnezeu pentru acele bogăţii. Grămezile de dovleci aşezaţi la loc însorit pentru maturizare. Grămezile de păstăi uscate şi crăpate de arşiţa soarelui din vară cu boabele de fasole pe jumătate ieşite şi grămezile de porumb ce aşteptau clăcile serilor răcoroase de toamnă, cu fete şi băieţi care se adunau la curăţitul porumbului de foi, pentru un copil nu însemna decât diminuarea timpului de joacă, pentru că firesc era ca părinţii să le dea şi copiilor de lucru, normal după forţele lor. Îmi amintesc de întrecerea care se făcea, cine găsea cei mai mulţi porumbi cu boabele roşii, încercând şi eu cu mânuţele mele delicate şi mici, să despic foile de pe ştuleţii de porumb pentru a găsi porumbul cu boabele roşii. Mă amuzam uneori privind viteza mâinilor a celor care curăţau porumbul din foi şi din greşeală mai ochiam căte o fată şi un băiat furându-şi pe ascuns câte o sărutare la lumina oarbă a unui bec instalat în colţul casei. Frumuseţea toamnelor a acelor ani, când oamenii se ajutau între ei la muncă fără să simtă greul datorită glumelor, a muzicii a dulciurilor şi a ceaiurile calde, care îi ajutau să transforme munca într-un
frumos divertisment, abia acum îmi place.
Posteaza comentariu
Sponsori