CUM SĂ RENUNȚI LA FACEBOOK ÎN DOAR CÂTEVA ZILE!

Autor : AnaOarga
AnaOarga
2.095 Vizualizari
08: 00. Mă trezesc, pregătesc cafea, o duc la birou. Deschid laptop-ul, smartphone-ul (ăsta se deschide singur, cică de-asta-i mai inteligent decât Hagi, care e mai deștept decât Ponta), verific, citesc și răspund corespondenței, majoritatea spam-uri. Lovesc, pardon, citesc presa, baliverne scrise cu picioarele, și răsfoiesc noile articole publicate de site-urile preferate.
09: 00. Închid tab-urile din browser, pocnesc din degete (dar nu în ritm țigănesc) și încep munca. Mă distrez, muncind. Cam asta fac în fiecare zi.
Ce mi-a captat atenția în ultima vreme, frunzărind, atât pe site-uri cu notorietate, cât și pe blog-uri pe care am avut nenorocul le accesez este că mai multe persoane, majoritatea femei, transmit public pe net faptul că urmează sau că au renunțat pentru o perioadă, ori definitiv, la anumite dispozitive, aplicații sau rețele sociale. Automat, asociez aceste tipuri de texte cu: Am renunțat la fumat; M-am lăsat de fumat în doar câteva zile. Și mă întristează să văd asta. Pe de-o parte, că pe de alta mă amuză mai rău ca un bufon. De aici și titlul articolului de față.
Bă, ești nebună? De ce naiba să te ia și să te ducă la dracu să te pieptene, dramatizezi atât de mult faptul că nu poți, dar vrei să renunți la dispozitivul tău? De ce beep să renunți la scumpul tău iPhone — și spun scump, atât la propriu cât și la figurat, după ce te-ai străduit să pui (p) leu peste (p) leu ca să-l achiziționezi? Mai rău, poate chiar te-a mâncat în fund să-ți iei credit din bancă pentru asta, iar acum să renunți la el? Cum, Sfinte Sisoe, o să mai poți distribui citate inteligente scrise de zevzeci în cărțile de Tarot? Renunți la Facebook? Sper că n-ai să faci asta. Ai înnebunit de-a dreptu’! După ce ți-ai adunat sute de like-uri la poza aia în care erai cu fundul gol de parcă ai vrea să fie un basorelief grecesc, nu o mai putem vedea? Lasă-mă, te rog, întâi să o salvez. Sunt șocat. Cum să renunți? A! Ți-ai pierdut controlul, iar acum te controlează el pe tine. E ca și cum ți-ai pierdut iubitul și acum te controlează el pe tine. După ce te-ai străduit atât de mult să-l iei de la prietena ta.
Spre finalul articolelor e epic. Toate, dar absolut toate, spun că timp de o săptămână, deconectate de la stupidnet, fără Facebook și alte aplicații, a fost o altă viață. O viață care noi nu o mai cunoaștem. Mă gândesc că dacă nu o cunoaștem, n-avem cum să o murim. Și ne critică pentru asta: Fraierilor, habar n-aveți ce pierdeți în offline.
Iar finalul, ce să zic de el… e monstruos de amuzant. Este cam așa: Am revenit în online datorită profesiei. Să moară porcu’ de 1 mai. M-au dat pe spate. Care profesie? S-au dat de gol că pentru ele e incontrolabil. Totul! De la bărbați până la telefoane.
Concluzia? Nu lăsați dispozitivele mobile și bărbații pe mâna femeii. Deoarece azi renunță la bărbați, mâine revin, tot datorită profesiei…
Ce mă distrez, muncind. Ți-am zis că mă distrez muncind, nu?
Iar ca să nu mă înjuri că nu ai primit răspuns la întrebarea din titlu, iată: Nu poți renunța! Toată viața ta, e acolo – publică. O să mori acolo, înconjurată de pisici.
Info: Textul a apărut pentru prima dată la publicația Zevzeci Pe Veci care și-a încetat activitatea.
De Roberto Kuzmanovic
Posteaza comentariu