Organigrama intr-o firma

Autor : Daniyela.82
Daniyela.82
250 Vizualizari
Organigrama intr-o firma are functiile bine stabilite intr-o ierarhie bine conturata, adica nu ai cum sa nu stii de conducere. Cunosti cine e domn director (general, adjunct, de finante) , sefii si puterea lor. Sub aceasta patura superioara mai sunt cateva posturi cheie, functii care la randul lor comanda o particica. Iar baza, temelia din punctul meu de vedere sunt muncitorii, furnicile care executa din zori si pana seara, comandate din zori si pana in seara si calcate adesea in picioare.

Dar in limbajul popular organigrama e mai simpla: conducatori si supusi. Pana aici totul se incadreaza cat de cat in limite. Nimic care sa iasa din tipare si totusi...Ce se intampla cand se face o greseala? Atunci cand "Cineva" din posturile cheie care la randul ei are supusi, nu isi face datoria decat de pe scaun, desi functia, fisa postului o obliga sa se deplaseze. Stim cu totii ca un scaun confortabil sezutului, ergonomic, cu spatarul parca mulat pe coloana vertebrala, fie el si pe role nu poate urca, cobora scari. Of si cand stii ca intre tine si supusii tai sunt atatea scari distanta! Lipsa lift! Bine, bine ca exista telefonul, exista calculatorul, moduri de comunicare care mai salveaza din situatie.

A avut loc o greseala, greseala care implica punerea in miscare a membrelor superioare si inferioare, vorbirea, gandirea etc.. Acest "Cineva " nu s-a dus la supus sa verifice practic marfa, sa o certifice, ce e si ce nu, sa isi faca datoria in deplinatatea functiei. Marfa intreaga, atat existenta cat si primita a primit certificatul de bun de consum, unda verde. Cum?
Cumva s-a facut, sa fi fost prin telefon, sa fi fost prin calculator, cine poate stii? Greseala a continuat pana a ajuns la patura superioara, la un sef. Buba a explodat, memebrele s-au pus de nevoie in miscare, vorbirea si gandirea in actiune ca sa se disculpe. Tracaneala, pledoarii in toata splendoarea lor, acest "Cineva" poseda calitati de valoare incomensurabila, nu, nu ai putea crede ca nu si-a indeplinit functia suta la suta din capacitate. A certificat ceea ce a venit frumos la scaun, adica supusul a venit, a adus ce-a primit pentru a fi analizat. Dar acest "Cineva" stia foarte bine ca in depozit mai sunt resturi ramase similare marfii proaspat sosite. S-a omis! Nu-i a buna! Greseala! Acest "Cineva" e singurul in masura de a atesta drept bun sau scos din uz, nu supusul. Supusul chiar daca stie, chiar daca poate, chiar daca anunta, fara acordul in scris al acestui "Cimeva" nu are puterea de executa corect. Organigrama e stricta atat teoretic, scriptic si faptic.

"Cineva" vorbeste rastit, nu e posibil, a certificat ce i s-a dat, nu se poate, nu a gresit, a facut ceea ce a trebuit, adica nu e vinovat, imposibil, imposibil de pus sub acuzare.

Si totusi cine raspunde? Cine da socoteala? Cine plateste pentru greseala? Cine e vinovatul? Seful e sef, am spus totul, nici nu poate intra in discutie, ar fi o ofensa! Nu se poate. Acest "Cineva" din posturile cheie?

Nu are cum, atat timp cat are supusi nu a facut vreo greseala, se intelege? Are sub comanda, are cine gresi, e simplu.

Supusul incearca depozitia de nevinovatie, explica ce a facut, detaliaza, nu a miscat fara sa aduca la cunostinta acestui "Cineva", a dat toate amanuntele si a executat din ordinele primite atat verbal cat si scriptic. Conteaza? E vinovat.

"Cineva" pentru a-si certifica nu doar marfa cat si nevinovatia trebuie sa plaseze greseala, cui o plaseaza? Cui? Supusului. Dar nu o poate face verbal, sa se coboare la nivelul supusului, e cam mult!

Ce ramane de facut? Facem frumos un referat in care acuzam practic supusul de: neglijenta, lipsa comunicare, lipsa organizare, lipsa competenta, lipsa, lipsa, adica el a gresit totul si tu nimic.Semnam referatul si de data aceasta, doar de data aceasta nu mai chemam supusul, ne deplasam singuri catre patura superioara, oprire: usa directorului general, inmanam referatul.

"CINEVA" si-a facut datoria!?
Posteaza comentariu
Sponsori