O MAMĂ DE LUMINĂ (ROMAN) 2015 Felix Rian Constantinescu

Autor : Felixcopilbatutnebun
Felixcopilbatutnebun
multe cărţi; mai erau şi alţi oameni acolo. Cărţile erau structurate pe categorii în acele încăperi. Până la urmă am ajuns la o încăpere puţin separată de celelalte, spre care trebuia să urci puţin, unde se aflau oameni pentru care cărţile şi cititul cărţilor erau o îmbătare, un loc al sufletelor alese şi inocente dacă există aşa ceva. În vis locul îmi amintea de cei ce se făcuseră precum copiii pentru a ajunge în împărăţia cerurilor.

Fericirea e celălalt; suferinţa eşti tu. Chiar şi dacă stai singur într-o sihăstrie, chilia acea a ta nu trebuie să fie plină de tine şi să nu mai încapă în ea durerea lumii. Inima ta e o chilie ce trebuie să fie plină de aproapele tău nu de tine însuţi, dacă vrei să nu suferi.

Femeile, inima lor ca şi privirea lor e un ciob din spartul vas de aur al Lunii, hipnotic, numinos, tragic. Cele mai multe sunt nişte fiare care te privesc fix înainte să te înghită şi iubirea lor e ceea ce le transformă în monştri, în nişte demoni plini de mult prea dorit estrogen, pentru că după cum predica batiuşka Feodor Mihailovici oamenii ce nu devin îngeri, devin demoni. Sau poate greşesc.

Este foarte interesant privitul în istorie. Empiriştii spun că istoria omului ca şi omul însuşi este guvernată de legile hazardului şi că nu există destin şi criterii etice în deciziile istoriei, cu alte cuvinte nu există nici o providenţă deasupra cărării pe care omul o face prin fiinţă. Personal nu mă interesează ce cred nici empiriştii nici ateii, îi consider nişte oameni cu sufletul putred dacă mi se permite un asemenea afront, cred pe de altă parte că oricine are dreptul să creadă ce alege, agnosticii mi se par mai simpatici, sunt nişte oameni care îşi conştientizează limitele, dar dacă privim în istorie cum am spus putem vedea că în istoria umanităţii, ca în basmele pentru copii, binele a câştigat până la urmă întotdeauna. Exemple. După patru sute de ani de robie Moşe Ben Amram a reuşit să-i scoată pe vechii israeliţi din statul totalitar al Egiptului din vremea aceea, Babilonul care a adus atâtea suferinţe la popoare întregi a ajuns o ruină nelocuită, printr-un miracol de dialectică a istoriei Imperiul Roman păgân a ajuns Imperiul Roman creştin, în Spania medievală musulmană, un loc ce avea toate şansele să devină o ciorbă clocotindă a comunităţilor, vizigoţii, berberii şi sefarzii au inventat „La Convivencia” pe care noi nu o putem realiza cu adevarat nici doar intre noi intre felurile diferite de ucenici crestini care suntem, - sectarismul extrem intercultic, ortodocsii de pilda in ziua de azi realegand vechiul drum insangerat al legionarismului in loc sa aleaga cararea iubirii de frati a ecumenismului, Biserica Ortodoxa Romana din pacate fiind cea mai mare secta dintre toate sectele crestine din Romania, si nici noi pocaitii din pacate nu suntem mai buni, toti suntem copii care vrem sa ne alegem care dintre fratii nostri sa ne fie frati si care nu -, Jeanne d'Arc a murit întradevăr, arsă pe rug de catolici dar până la urmă tot catolicii au făcut singurul lucru decent şi au canonizat-o, venerându-i martiriul, sfinţenia şi viaţa, toate pogromurile istoriei nu au reuşit să ucidă destinul evreu, după aproape 1000 de ani de ocupaţie Transilvania a fost dată de lumea civilizată populaţiei celei mai vechi şi întotdeauna majoritare, decăzutul absolutism francez a fost înfrânt de idealurile nobile ale Revoluţie Franceze care după ce a devenit reacţionară a fost înfrântă de Napoleon, care după ce a devenit şi el reacţionar şi absolutist a fost înfrânt de englezi şi restul lumii, Imperiul Otoman şi-a pierdut pretenţiile la tribut şi teritoriile din Balcani, în Războiul Civil dintre 1861-1865 băieţii buni nordişti au câştigat în faţa băieţilor răi sudişti, în Primul Război
Posteaza comentariu