O MAMĂ DE LUMINĂ (ROMAN) 2015 Felix Rian Constantinescu

Autor : Felixcopilbatutnebun
Felixcopilbatutnebun
Mondial Puterile Centrale au pierdut războiul în faţa Antantei, în Al Doilea Război Mondial Axa malignă a pierdut în faţa Aliaţilor, Gandhi, India şi cuvintele lui Gandhi despre impermanenţa oricărei terori şi dictaturi, idolul cu picioare de fier şi lut al URSS-ului a pierdut războiul rece purtat cu Statele Unite, tinerii cu lumânari în mâini din Europa de Est din 1989 au adus libertatea şi au spus ceva întregii lumi, sistemul apartheid din Africa de Sud a trebuit să cedeze în cele din urmă în faţa mării de martiri, Evanghelia predicată de un tâmplar şi apoi de nişte pescari se răspândeşte mai repede sau mai încet pe întregul Pământ; simplul fapt de a încerca să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat dacă aceste evenimente istorice - ce încep odată cu începutul istoriei - s-ar fi produs invers dovedeşte că în istorie este o providenţă şi că, după istorioara rabinică, aşa cum meseria lui D-zeu este de a potrivi căsătoriile, tot aşa alt atribut al lui D-zeu este călăuzirea istoriei. Binele învinge întotdeauna – acum ştiu că spun un adevăr -, unde încă nu a învins înseamnă doar că încă nu a învins.


IV
Desprindere de Aphrodita

De mai mulţi ani de când am aflat de el m-am tot întrebat ce înseamnă palindromul creştin antic „ROTAS OPERA TENET AREPO SATOR” dispus astfel:

„ROTAS
OPERA
TENET
AREPO
SATOR”

despre care am auzit că nimeni nu ştie ce înseamnă, întrbându-mă deasemenea şi dacă are vreo semnificaţie. Iar acum după ce cred că am înţeles cuvintele mi se pare eveident că palindromul trebuia să aibă şi o semnificaţie. „Rotas opera tenet”, „roata (olarului) (sus) ţine opera (lucrarea de olărie) ”; celelalte cuvinte sunt doar inversarea necesară după tehnica palindromului, pentru putea fi citit din orice direcţie, ca şi pentru obţinerea celor două „Pater noster” în cruce şi literele Alfa şi Omega. Roata olarului era cunoscută de secole în lumea antică în în Lumea Veche în secolul întâi când a fost creat acest palindrom, fiind menţionată şi de profetul Ieremia dintr-un popor mai vechi şi mai puţin civilizat decât romanii cu secole înainte de primii creştini pe vremea lui Nebucadnezar al babilonienilor, Ieremia scriind în cartea sa profetică: „Când m-am coborât în casa olarului, iată că el făcea o lucrare pe roată.” Scripturile creştinilor folosesc pentru a ilustra fiinţa umană imaginea vasului de ceramică făcut de olar, după parabolele Vechiului Testament, Noul Testament ne numeşte de-a dreptul vase de lut, aşa că mi se pare evident că aceasta înseamnă palindromul acesta antic, conţinând imaginea omului ca un vas pe roata olarului făcut de olar, o parabolă ilustrând-o pe cea din Scriptură care spune că dintotdeauna suntem în mâinile lui D-zeu care ne modelează pe noi pe oameni ca un olar vasele de ceramică. Ar putea avea semnificaţia că Dumnezeu este cel care îl susţine pe om, probabil şi în legătură cu greutăţile îngrozitoare prin care au trecut creştinii în primele veacuri ale Bisericii – după acea palindromul nemaifiind folosit şi a ajuns chiar să fie uitat – şi probabil că pentru creştini era o vorbă a vremii, ceva ce le dădea speranţă. Cel mai probabil mesajul ascuns în acest palindrom era că la început am fost făcuţi de o Persoană şi nu am devenit în urma unor forţe impersonale.

Sura Hristosului. Oricum, după cum încerc să înţeleg eu, dependenţa de medicamente poate sfârşi dependenţa de droguri, iar dependenţa de D-zeu poate sfârşi dependenţa de medicamente, dar apoi nimic nu poate sfârşi dependenţa de D-zeu. Patericul citând de la început: „Doctore vindecă-te pe tine însuţi.” Există scena aceea în Războiul stelelor V în care
Posteaza comentariu