FOAME ISTOVIRE UMILINŢĂ Felix Constantinescu

Autor : Const Felix
 
1.090 Vizualizari
FOAME ISTOVIRE UMILINŢĂ

Felix Constantinescu

Motto:

“Biserica Greco-catolica (Unita cu Roma), cea de a doua biserica nationala, cu 1, 5 milioane de aderenti, a fost interzisa in octombrie 1948. Un numar redus de preoti au semnat declaratia de trecere la ortodoxie. Pentru ca au refuzat, episcopii si preotii au fost arestati, li s-a dat domiciliu obligatoriu in manastirile ortodoxe si, in cele din urma, au fost dusi la Sighet. Biserica a functionat in clandestinitate, in locul prelatilor arestati fiind numiti altii, in petore, care treptat erau si ei arestati. Primul dintre episcopii morti in captivitate a fost Vasile Aftenie (in 1950, in timpul anchetei, la Ministerul de Interne). La Sighet au murit Ioan Suciu, Traian Frentiu si Tit-Liviu Chinezu. Episcopul Iuliu Hossu, care a citit proclamatia de la Alba Iulia, in cadrul marii adunari de la Unirea cu Tara, a murit in 1970, la scurt timp dupa eliberarea din manastirea Caldarusani.”

Copyright © 1994 - 2009 Fundatia Academia Civica
“In octombrie-noiembrie 1950 au fost transportati la Sighet si 45-50 de episcopi si preoti greco-catolici si romano-catolici. Penitenciarul era considerat "unitate de munca speciala", cunoscuta sub numele de "colonia Dunarea ", dar era, in realitate, un loc de exterminare pentru elitele tarii si in acelasi timp un loc sigur, de unde nu se putea fugi, frontiera Uniunii Sovietice fiind situata la mai putin de doi kilometri.
Detinutii erau tinuti in conditii insalubre, hraniti mizerabil, opriti de a se intinde ziua pe paturile din celulele fara incalzire. Nu aveau voie sa priveasca pe fereastra (cei ce nu se supuneau erau pedepsiti sa stea la "neagra" si "sura", celule de tip carcera, fara lumina). Intr-un tarziu, la geamuri au fost puse obloane, incat se putea vedea numai cerul. Umilinta si batjocora faceau parte din programul de exterminare.”
Copyright © 1994 - 2009 Fundatia Academia Civica
“La Sighet, demnitarilor în reverendă li s-a încredinţat măturatul închisorii. Deşi menită să-i umilească, îndeletnicirea nu i-a coborât. Au putut astfel să fie mărturisitorii din urmă ai tragediilor petrecute în ferecatele celule ale închisorii. Au putut să spună Tatăl nostru muribunzilor şi celor aflaţi în deznădejde, au dus lumina mântuirii în întunericul temniţei.”
MEMORIALUL DURERII
“In anii '50, Ministerul de Interne a cautat, la cererea partidului, sa lichideze pe toti virtualii adversari ai regimului.Astfel a fost inventata "retinerea administrativa ", fara mandat, ancheta si proces. Sub pretextul "reeducarii prin munca", sute de mii de oameni au fost ridicati si trimisi pe diverse santiere de lucru, unde erau supusi unui regim de exterminare prin foame, istovire si umilinta.”
Copyright © 1994 - 2009 Fundatia Academia Civica
“Hossu îmbrăcat în zeghe? ”
Eminenţa Sa cardinalul dr. Alexandru Todea

“Şi el a spus: pentru Domnul, obişnuia să zică cuvântul acesta, fără să răspundă nimic.”
Eminenţa Sa cardinalul dr. Alexandru Todea

“Dar am iertat pe toţi, au fost ultimele lui cuvinte, am iertat şi, oriunde mă vei pomeni, am o rugăminte, să spui că am iertat pe toţi şi numai binele le doresc şi mai ales Dumnezeu să le mântuiască sufletul, pentru această iertare să coboare Dumnezeu ajutorul său peste ţara aceasta, care începe să fie atât de nenorocită.”
Eminenţa Sa cardinalul dr. Alexandru Todea

“…sunt lucruri pe care mintea unui om nu şi le poate imagina.”
Constantin Barbu

Pater noster flash

-Pater noster qui es in caelis es sanctificetur nomen tuum veniat regnum tuum fiat voluntas tua sicut in caelo et in terra panem nostrum subersubstantialem da nobis hodie et dimmite nobis debita nostra sicut et nos dimisimus debitores nostris et ne
1 2
Posteaza comentariu