Vladimir Nabokov detestatul (micropovestiri) Felix Rian-Constantinescu

Autor : Const Felix
 
1.418 Vizualizari
Vladimir Nabokov detestatul
(micropovestiri)

Felix Rian-Constantinescu


Motto:
"You got a girlfriend? '
'She may be a girl,
but she's not a friend of mine."
- The Apartment, 1960.
Nimicnicie

Felix Rian-Constantinescu

E ceva ce ar fi trebuit să vi-l spună cineva de mult și nu vi l-a spus nimeni. Trăiți ca furnicile, ori - dacă furnici vă flatează - ca termitele. Roadeți și prăpădiți totul fără nici măcar s-o știți de ce. Adunați avere sau mai știu eu ce, mâncați mici, cârnați, grătare cât puteți de mult și toate fleicile apelor, vă atrofiați creierul cu bere, și vă simțiți ajunși. Nimeni nu mai e ca voi. Și nu știți că sunteți niște viermi, niște curcani puși la îngrășat, sunteți prea făloși s-o mai știți. Și voi veți muri curând și copii voștri. Și nimic nu va rămâne din toată fala voastră, din toată prostia cu care v-ați umplut viețile prăpădite. Vreți să vă povestesc viețile? Într-un fel toți trăim la fel, dar trist e că după voi nu va rămâne nimic. Nimic. Vă credeți așa de grozavi că faceți bani, eu vă spun, eu dacă mor _azi_, voi trăi mai mult decât oricare dintre voi. Nu țin neapărat să vă beștelesc, dar o fac pentru că sunt un dascăl exigent, și mi-ar plăcea să văd că vă opriți și că din voi țâșnește o fărâmă de frumusețe, pentru că doar frumusețea este eternă.

Criterii

Felix Rian-Constantinescu

Un păienjeniș de vise. Nu pot înțelege cum afară în lumina soarelui am stat izolat în vitrailile mele interioare. De obicei în vise sunt spectatorul unor drame despre care simt atunci că ar trebui scrise pe hârtie, ori îmi trăiesc viața săracă în evenimente. Dacă mă va întreba Moartea la sfârșitul vieții ce am făcut îi voi răspunde stins că am visat și cred că va fi deajuns. În vis am trăit toate viețile pe care le-aș fi putut trăi, și din vis a generat și acest șir de litere. Visul dovedește că avem sufletul de sticlă străpunsă de lumină colorată, după ce reușești să faci pace între fantasme te trezești ca bătut. Cred că arta s-a născut din vise și oamenii mereu caută criterii să numească visele viață.

Geneză

Felix Rian-Constantinescu

Dacă aș fi făcut eu lumea v-aș fi înecat pe toți ca pe niște pisoi și aș fi creat din țărână toate personajele frumoase întâlnite în arte. Amin.

Wolferl

Felix Rian-Constantinescu

Arhetipul omului nu este Sfântul Francisc ci compozitorul Mozart. Wolfgang Amadeus Mozart este singurul mare după Isus, omul după Om, după cum am spus, singurul. Dar cu toate acestea deși a trăit printre noi plin de har și de frumusețe, nu îl putem înțelege, iar destinul său arată botul de bestie pe care îl purtăm fiecare, fără diferență, fiara care ucide și calcă în picioare îngropând la groapa comună ceea ce rămâne. Dacă Mozart nu ar fi fost trimis pe Pământ, am fi fost mult mai aproape de maimuțe decât de îngeri. Cei mai aleși oameni sunt cei care iubesc muzica lui Gottlieb. Lui Francisc i se înalță rugăciuni în toată lumea, pe Wolferl nu l-a vestit nici o aură, nu l-a urmat nici o coadă de cometă, doar indiferență și moarte.

E sabat să ne punem cenușă-n cap

Felix Rian-Constantinescu

Sură auzi, s-a făcut sabat așa că lasă mâncarea și lumânările și vâră-ți părul în praful drumului. Să știi că dacă ești jidancă nu te-a făcut D-zeu mai cu moț, mai încearcă să mai și iubești toate muierile pe care le numești spurcate că de nu cu mine n-o să ai pace și _tu_ știi cine
Posteaza comentariu